Waarom je structureel je gevels moet laten reinigen

Je bedrijfspand is je visitekaartje. Het is het eerste wat je klant ziet als hij bij je op bezoek komt. Je wilt niet dat je pand eruit ziet alsof er jaren niet naar om is gekeken. Dat laat geen goede indruk achter. Je wilt je klanten immers een warm welkom heten in een net pand en daar hoort gevelreiniging bij. In dit artikel vertellen we je waarom het nodig is om structureel je je gevels moet laten reinigen.

 

Vuil van de natuur en de mens op je gevels

De natuur is prachtig maar laat wel sporen achter op je gevels. Denk aan (zure) regen en wind. De mens zelf doet daar nog een schepje bovenop met uitlaatgassen. Al deze factoren hebben negatieve invloed op de wanden van je pand. Wanneer je niet structureel je gevels laat reinigen kan het voorkomen dat er mos gaat groeien op je gevel. Bij vorst zal dit uitzetten en dat veroorzaakt weer vorstschade dat letterlijk de gevels kan doen scheuren.

 

Vieze gevels met graffiti

Toegegeven, graffiti kan heel mooi zijn. Maar niet als het zonder toestemming op je pand is gespoten. Dat is ten eerste niet iets wat je er met een sopje van af kunt boenen, en ten tweede nodigt het op tot nog meer graffiti op je wanen. Ook dan komt gevelreiniging om de hoek kijken. Want hoewel je zelf met een sopje de verf niet van de muren kunt wassen, is dat met gevelreiniging een vrij eenvoudige klus.

 

Soorten vuil en gevelreiniging

  • Lichte vervuiling: bij lichte vervuiling is stoomcleanen aan te raden. Bij lichte vervuiling kun je denken aan mos, klimop en algen. Met stoomcleanen wordt het water verhit tot 145 graden Celsius (max. 300 bar).
  • Matige vervuiling: ook bij matige vervuiling is het ook goed mogelijk om te stoomcleanen. Maar bij verfresten of roet is het toch makkelijker om chemische reinigingsmiddelen te gebruiken.
  • Zware vervuiling: bij zware vervuiling moet je denken aan graffiti, waar we het eerder over hadden. Of zware roetaanslag. Bovenstaande methodes zijn dan niet effectief. Gevelreiniging met behulp van zandstralen wordt dan vaak ingezet.Hierbij wordt de gevel onder lage waterdruk met een milde straalmiddel gereinigd.

 

Gevelreiniging? Vergeet de ramen niet

De gevel ziet er nu echt tiptop uit. Maar de reiniging van de gevel is natuurlijk niet compleet zonder de ramen te laten wassen. Immers maken de ramen een groot deel uit van zowel het exterieur als interieur. En vieze ramen en een schone gevel is ook geen goede combinatie. De schoonmaak specialisten die jouw gevels onder handen nemen, zorgen dat ook je ramen weer glashelder en streepvrij worden. Ook als de ramen zich op grote hoogtes bevinden.

 

Gevels langer schoon na impregneren

Structureel je gevels laten reinigen is dus erg belangrijk. Je kunt ook je gevels laten impregneren, als dat nog niet gedaan is. Zo blijven je gevels langer schoon en is het gemakkelijker te reinigen. Impregneren voorkomt een aantal problemen, zoals schimmelvorming aan de binnenzijde door het doorslaan van de gevel, witte vlekken door zoutuitslag, vorstschade, vermindering van de isolerende werking en algen- en mosvorming.